Lattioiden puhdistus ja suojaus

Mikäli asunnossasi on oma sisäänkäynti, käytä ulko-oven edessä olevaa rappurallia ja kynnysmattoa. Kaikissa asunnoissa kannattaa käyttää eteisessä kuramattoa, joka pysäyttää lopun lian ja suojelee lattian pintaa hiekalta sekä pikkukiviltä. Jos asunnossasi on muovimatto, valitse eteisen kuramatoksi sellainen materiaali, jonka pohjassa ei ole kumia, sillä kumipohjasta saattaa jäädä pysyvät jäljet lattian pintaan. Lattioiden puhdistus helpottuu tällöin.

Etätöiden johdosta moni asukas on panostanut mm. hyvään työtuoliin. Valitettavasti asuntojen lattiat (vinyyli ja laminaatti) eivät kestä jatkuvaa toimistotuolien pyörien liikettä, erityisesti päätypontit joutuvat kovalle rasituksella ja ne murtuvat helposti. Tämän takia kehotamme asukkaita hankkimaan tuolin alle siihen erityisesti tarkoitetun suojamaton, etteivät lattiat vahingoittuisi. Mattoja saa hankittua esim. Ikeasta, Sotkasta tai JYSK:istä.

Huonekalujen jalkoihin on hyvä laittaa pehmeät huopatassut, jotta ne eivät naarmuta lattioita. Raskaat huonekalut tulee aina siirtää kantamalla, ei työntäen.

Käytä aina puhtaita työvälineitä lattioiden pesussa. Moppia ja mikrokuituliinoja voi pestä pesukoneessa, jolloin ne säilyttävät paremmin imukykynsä.

Lattiat pysyvät kunnossa ja kauniina mahdollisimman pitkään, kun noudatat alla olevia hoito-ohjeita.

Vinyylilattia

Poista lattialta irtoroskat säännöllisesti joko imuroimalla tai kuivalla mikrokuituliinalla pyyhkien. Tämän jälkeen lattiat voi pyyhkiä nihkeällä mopilla tai mikrokuituliinalla. Veteen voi sekoittaa mietoa yleispuhdistusainetta, mutta älä käytä astianpesuainetta. Parhaimman lopputuloksen saamiseksi lattiat kannattaa lopuksi kuivata. Älä pese lattiaa märällä mopilla tai juoksevalla vedellä, sillä vinyylimateriaali alkaa turvota ja irvistellä saumoista.

Poista tahrat heti tuoreeltaan, jottei lika pinty kiinni. Väriaineisiin ja öljyyn tehoavat sprii tai mineraalitärpätti. Liima puolestaan lähtee ksyleenillä. Neutraloi aina lopuksi puhtaalla vedellä ja kuivaa hyvin. Huomioithan, että liottimet saattavat vahingoittaa lattiapintaa.

Huomioi, että kumista valmistetut tavarat, kuten lastenvaunujen pyörät, muovikassit tai käsipainot, saattavat värjätä lattioita.

Lattiaa ei saa vahata.

Laminaattilattia

Laminaattilattioiden hoito on pääasiassa vain puhtaanapitoa. Normaalikäytössä yleensä pelkkä imurointi tai esimerkiksi kuivalla mikrokuitumopilla pyyhkiminen riittävät. Pintaa ei saa hioa, lakata tai vahata.

Mikäli puhdistukseen käytetään vettä, sitä on käytettävä varoen, sillä lattia ei kestä suurta määrää kosteutta. Jos lattiaa pestään liian märällä pyyhkeellä, materiaali turpoaa ja alkaa irvistellä saumoista.

Jos haluat pestä lattioita kostealla työmenetelmällä, käytä nihkeäksi puristettua liinaa, josta ei valu vettä. Puhdistusaineeksi soveltuu mieto yleispuhdistusaine, joita käytetään pakkauksen annosteluohjeen mukaisesti. Puhdistusainetta ei saa yliannostella. Saippuapohjaisia aineita ei saa käyttää. Mikäli niitä käytetään tai mietoa yleispuhdistusainetta yliannostellaan ja käytettävästä pesuliuoksesta tulee lattiamateriaalille liian vahvaa, se jättää kuivuttuaan lattiapintaan ikävän kerrostuman likaa sisältävän puhdistusainekalvon. Pesuliuos on ollut liian vahvaa, jos lattiaan jää näkyviin kuivumisen jälkeen pyyhkimisjäljet, märät jalanjäljet tai koiran tassun jäljet.

Markkinoilla on erilaisia polymeerejä ja saippuaa paljonkin sisältäviä puhdistus- ja hoitoaineita, joita niiden valmistajien mukaan voi käyttää laminaattilattioiden hoitoon, kiiltoasteen muuttamiseen tai puhdistukseen. Näihin aineisiin on syytä suhtautua hyvin varauksellisesti. Laminaattilattioiden valmistajat ja maahantuojat eivät suosittele näiden valmisteiden käyttöä.

Nestemäiset tahrat on poistettava välittömästi nihkeällä liinalla ja tarvittaessa miedolla yleispuhdistusaineella. Itsepintaisten tahrojen poistoon soveltuvat laminaattilattian hoito-ohjeissa mainittu tahranpoistoaine tai taloussprii, puhdistettu bensiini sekä asetoni.

Huolehtimalla oikeasta huoneilman lämpötilasta (18-22 astetta) ja huoneilman suhteellisesta kosteudesta (30-65%RH) laminaattilattia kestää ja säilyy hyvänä.

Muovimatto

Voit puhdistaa lattiat imuroimalla ja pyyhkimällä ne sen jälkeen kostealla mopilla tai liinalla, joka on kastettu mietoon yleispuhdistusaineseokseen. Pinttyneet kohdat puhdistetaan tarvittaessa pehmeällä sienellä hangaten.

Tahrat on syytä poistaa heti tuoreina, etteivät ne ehdi jättää pysyvää jälkeä mattoon. Lattioiden puhdistus vaikeutuu muuten liikaa. Tahranpoistoaineet saattavat vaikuttaa liimaan tai päällysteeseen. Erityistahrat poistetaan tapauksesta riippuen. Aineen vaikutuksen ollessa epäselvä, kokeile ainetta ensin huomaamattomaan kohtaan. Pinttyneen lian poistossa on parempi käyttää kemiallisten aineiden vaikutusta kuin mekaanista hankaamista.

Eri tahroille sovelutuvat tahranpoistoaineet:

  • Mehu, marjat, viini, hedelmät, kahvi ja tee: neutraali puhdistusaine, tarvittaessa liuotepitoinen puhdistusaine
  • Huopakynä, kuulakärkikynä, kumikoron jälki ja ruoho: liuotepitoinen puhdistusaine, denateroitu sprii
  • Rasva, öljy ja terva: liuotepitoinen puhdistusaine, raskasbensiini tai tahrojen poistoon tarkoitetut aineet
  • Lateksimaali, vesiliukoinen liima: liuotepitoinen puhdistusaine
  • Maali: alkydi ja muoviliima: raskasbensiini tai tahrojen poistoon tarkoitetut aineet

Muista, että lastenvaunujen kumipyörät, kumipintaiset käsipainot, petsatut huonekalujen jalat, kotitalouskoneiden jalat ja kumikorot jättävät pysyvät jäljet lattianpäällysteeseen. Pysyviä jälkiä saattaa jäädä myös muun muassa muovikassien painatuksista ja vahvoista liuottimista, kuten tärpätistä tai talousspriistä, joten ethän säilytä niitä lattialla.

Lamput ja sulakkeet

Täältä löydät ohjeta miten toimitaan lamppujen, paristojen ym. kanssa.

Lue lisää

Jääkaappi, pakastin ja pesukoneet

Ohjeita miten pitää kodinkoneet kunnossa ja miten niiden käyttöikää voi pidentää.

Lue lisää

Liesi, uuni ja liesituuletin

Täältä löydät ohjeet miten puhdistetaan ja pidetään huolto keittiön kodinkoneista.

Lue lisää

Kylpyhuone ja sauna

Täältä löydät ohjeita miten kylpyhuonetta ja saunaa tulee hoitaa.

Lue lisää

Vesilukot, viemärit ja lattiakaivot

Täältä löydät ohjeet miten pitää lattiakaivot ja viemärit toimivina.

Lue lisää

Lämmitys ja ilmanvaihto

Täältä löydät ohjeita lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja huoneiston viilentämiseen.

Lue lisää

Vesi ja vesimaksut

Tutustu asuntosi vesimaksuihin ja seuraa digitaalisesta näytöstä kulutustasi.

Lue lisää

Asunnon remontointi

Tutustu asuntojen korjauksen ja muutostöiden vastuualueisiin.

Lue lisää

Parveke ja piha

Paloturvallisuus on tärkeää myös parvekkeilla. Tutustu parvekkeen käytön sääntöihin.

Lue lisää

Energian säästö

Pyri vähentämään energiankulutusta ja tutustu veden säästämisen vinkkeihin.

Lue lisää

Jätehuolto

Jokaisella talolla on oma jätteidenkeräyspiste. Tutustu ohjeisiin.

Lue lisää

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukossa kerrotaan, mitkä asunnon kunnossapitoon liittyvät työt kuuluvat vuokralaiselle ja mitkä taloyhtiölle.

Lue lisää

Asukkaille

Miten voimme auttaa

Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme kaikissa asuntojen vuokrausta ja asumista koskevissa asioissa:

p. 020 743 2960 johon vastataan 24/7 tai
huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi
(puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min)