Kylpyhuone ja sauna

Kylpyhuoneiden pintoihin ei saa tehdä reikiä. Kylpyhuone on täynnä putkia joiden hajotessa vahingot voivat olla suuria. Asukas ei saa kiinnittää wc- ja kylpyhuonetiloihin hyllyjä tai muita esineitä muilla kuin seinäpintaan tarramaisesti kiinnittyvillä kiinnikkeillä.

Kylpyhuone kannattaa kuivattaa suihkussa käymisen jälkeen mahdollisimman nopeasti, mikä vähentää asunnon kosteusrasitusta ja estää mikrobivaurioiden syntymisen. Lattia ja suihkun ympärillä olevat seinät kuivataan esimerkiksi kuivauslastalla. Suihkuverhon annetaan kuivua vapaasti riippuen. Kylpyhuoneen kuivumisen edellyttämää ilmanvaihtoa voi tehostaa jättämällä oven raolleen. Osassa asunnoista voi kytkeä liesituulettimesta ilmanvaihdon tehostuksen päälle kylpyhuoneen kuivumisen ajaksi.

Pyykin pesuun ja kuivaamiseen suositellaan aina mahdollisuuksien mukaan talopesulan, talon kuivaushuoneiden ja pihalla olevien pyykinkuivausnarujen käyttöä, koska pyykin kuivaus asunnoissa lisää kosteus- ja mikrobivaurioiden riskejä.

Mikäli asunnossasi on sauna, älä sulje ilmanvaihtoventtiilejä. Kosteuden jääminen rakenteisiin saattaa aiheuttaa vakavia vaurioita saunalle ja koko huoneistolle. Pidä ilmanvaihto saunomisen jälkeen tehostettuna 1-2 tuntia. Ylimääräisen veden käyttöä löylytilassa tulee välttää. Saunassa ei saa kuivattaa mitään.

Ota pikimmiten yhteyttä huoltopäivystykseen soittamalla 020 743 2960, jos

  • kylpyhuoneessa on reikiä.
  • saumausaineet tai silikonit ovat kuluneet tai irronneet.
  • WC-istuin, hana tai putket vuotavat.
  • silikonisaumoihin ilmestyy homepilkkuja pesemisestä huolimatta.

Kylpyhuoneen ja saunan puhdistaminen

Suihkun käyttäjistä irtoaa rasvaa, bakteereja ja muuta likaa, joten lattia ja suihkun ympärillä olevat seinät kannattaa pestä noin kerran viikossa yleispuhdistusaineella ja harjalla tai sienellä. Perusteellisemman pesun voi tehdä emäksisellä puhdistusaineella (pH suurempi kuin 7), joka irroittaa hyvin rasvaa. Lattialaattojen ja kromipintojen kalkkitahrat puolestaan irtoavat happamalla puhdistusaineella (pH alle 7). Voimakkaita pesuaineita ei tule käyttää viikoittain, sillä ne ovat ympäristölle haitallisia aineita ja ne kuluttavat saumojen pintaa.

Jos saumojen väleihin on ilmestynyt mustia pilkkuja, se ei välttämättä kerro homeongelmasta, vaan voi johtua riittämättömästä siivouksesta. Pintahome muodostuu saumoihin kiinni jääneeseen likaan. Pilkut voi pestä pois yleispuhdistusaineella, tai jos se ei tehoa, kokeile klooripitoista puhdistusainetta.

Kromipintoihin voi kertyä kalkkia. Jos kalkkitahrat eivät lähde yleispuhdistusaineella, kokeile hapanta pesuainetta, etikkaa tai sitruunahappoa. Muista huuhdella käyttämäsi aine pesun jälkeen tarkasti pois, sillä muuten se voi vaurioittaa kromin pintaa.

Lattiakaivo tulee pestä säännöllisesti. Avaa ritilä ja poista ensin käsin hiukset ynnä muu kiinteä jäte, jota on kertynyt kaivon pohjalle. Useissa lattiakaivomalleissa on muovinen sisäosa, jonka saa vedettyä pois. Pese sisäosa ja ritilä lämpimässä vedessä esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa ja yleispuhdistusainetta apuna käyttäen. Harjaa myös kiinteä lattiakaivo. Huuhtele kaikki osat ja aseta ne takaisin paikoilleen.

Muista pestä suihkuverho. Niiden pesuväliksi suositellaan paria viikkoa. Muoviset suihkuverot pestään aina käsin ja tekstiilistä valmistetut voi yleensä pestä pesukoneessa.

Suihkuseinän lasin ja saunan oven lasin voi tarvittaessa pestä pehmeällä liinalla, joka on kostutettu joko mietoon yleispuhdistusaineseokseen tai astianpesuaineseokseen. Huuhtele lasi ja kuivaa se lopuksi lastalla. Jos lasissa on kalkkitahroja, ne saa pois hankaamalla pehmeällä liinalla, joka on kostutettu vedellä laimennettuun talousetikkaan. Veden ja etikan laimennussuhde on 50/50. Anna etikkaliuoksen vaikuttaa hetki, ennen kuin alat hankaamaan. Huuhtele runsaalla vedellä ja toista tarvittaessa. Älä anna etikkaliuoksen levitä seinäprofiiliin, vetimeen tai muihin metalliosiin. Kuivaa lasi pehmeällä liinalla viimeisen huuhtelun jälkeen. Jos lasissa on todella tiukkoja tahroja ja lasin pinta on sileä, voit kokeilla tahrojen poistamiseen lasille tarkoitettua puhdistusterää.

Pese sauna saunanpesuun tarkoitetulla aineella ja pehmeällä harjalla harjaten vähintään kahdesti vuodessa. Käytä pesussa ja huuhteluissa lämmintä vettä ja huuhtele lopuksi kylmällä vedellä, joka sulkee puun syyt.

Lamput ja sulakkeet

Täältä löydät ohjeta miten toimitaan lamppujen, paristojen ym. kanssa.

Lue lisää

Jääkaappi, pakastin ja pesukoneet

Ohjeita miten pitää kodinkoneet kunnossa ja miten niiden käyttöikää voi pidentää.

Lue lisää

Liesi, uuni ja liesituuletin

Täältä löydät ohjeet miten puhdistetaan ja pidetään huolto keittiön kodinkoneista.

Lue lisää

Lattioiden puhdistus ja suojaus

Lattiat pysyvät kunnossa ja kauniina mahdollisimman pitkään, kun noudatat seuraavia hoito-ohjeita.

Lue lisää

Vesilukot, viemärit ja lattiakaivot

Täältä löydät ohjeet miten pitää lattiakaivot ja viemärit toimivina.

Lue lisää

Lämmitys ja ilmanvaihto

Täältä löydät ohjeita lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja huoneiston viilentämiseen.

Lue lisää

Vesi ja vesimaksut

Tutustu asuntosi vesimaksuihin ja seuraa digitaalisesta näytöstä kulutustasi.

Lue lisää

Asunnon remontointi

Tutustu asuntojen korjauksen ja muutostöiden vastuualueisiin.

Lue lisää

Parveke ja piha

Paloturvallisuus on tärkeää myös parvekkeilla. Tutustu parvekkeen käytön sääntöihin.

Lue lisää

Energian säästö

Pyri vähentämään energiankulutusta ja tutustu veden säästämisen vinkkeihin.

Lue lisää

Jätehuolto

Jokaisella talolla on oma jätteidenkeräyspiste. Tutustu ohjeisiin.

Lue lisää

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukossa kerrotaan, mitkä asunnon kunnossapitoon liittyvät työt kuuluvat vuokralaiselle ja mitkä taloyhtiölle.

Lue lisää

Asukkaille

Miten voimme auttaa

Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme kaikissa asuntojen vuokrausta ja asumista koskevissa asioissa:

p. 020 743 2960 johon vastataan 24/7 tai
huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi
(puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min)