Paloturvallisuus

Voimme jokainen omalta osaltamme parantaa kotitalomme paloturvallisuutta.

Kotona

  • Tutustu kotitalosi pelastussuunnitelmaan, jonka löydät asukassivuilta kiinteistön tiedoista.
  • Suosittelemme hankkimaan kotiin alkusammutusvälineitä, eli sammutuspeitteen, jauhesammuttimen ja halutessaan myös sankoruiskun. Opettele niiden käyttö ja huollata laitteet säännöllisesti teknillisen tarkastuskeskuksen hyväksymässä huoltoliikkeessä.
  • Käytä pyykinpesukonetta tai astianpesukonetta ainoastaan silloin, kun olet kotona. Älä jätä laitteita päälle, jos lähdet ulos.
  • Muista sammuttaa uuni, sähkölevyt ja silitysraudat, kun et enää käytä niitä. Paloturvallisuuden vuoksi lieden päällä ei pidä säilyttää mitään tavaroita, vaikkei se olisi päällä. Tämä tulee muistaa erityisesti silloin, jos kotona on keraaminen liesi, sillä jos sen päällä on esimerkiksi tyhjä kattila ja kissa kävelee virtakatkaisimen päältä, liesi syttyy päälle ja voi ylikuumentuessaan aiheuttaa tulipalon. Uudemmissa liesimalleissa suosittelemme kytkemään lapsilukon päälle, mikäli kotona on lemmikkejä tai pieniä lapsia.
  • Jos kodinkone syttyy palamaan, irrota ensimmäiseksi sähköjohto. Tukahduta palo sen jälkeen sammutuspeitteellä, jauhesammuttimella tai niiden puuttuessa paksulla matolla. Sammuta rasvapalot aina tukahduttamalla, älä vedellä.
  • Testaa säännöllisesti palovaroittimen toimivuus painamalla varoittimessa olevaa nappia, jolloin toimivasta laitteesta kuuluu kova piippaus. Jos palovaroittimesta ei kuulu ääntä, sen patterit ovat tyhjentyneet tai verkkovirtaan kytketty varoitin ei saa virtaa. Kiinteistöyhtiön palovaroittimessa havaitusta viasta on viipymättä tehtävä vikailmoitus joko asukassivujen kautta tai ottamalla yhteyttä palvelunumeroon 020 743 2960 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi
  • Asukkaalla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia siitä, että asunnossa on toimiva palovaroitin. Suositusten mukaan yksi palovaroitin riittää enintään 60 m²:n pinta-alalle. Varsinkin makuuhuoneisiin suositellaan huonekohtaisia palovaroittimia. Palovaroitin asennetaan kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista ulokkeista tai esteistä. Huomioithan, että asunnon eri tilojen välisten oviaukkojen yläpuolella olevat seinät ja väliovet ynnä muut esteet estävät savukaasun kulkeutumista tulipalossa, jolloin savukaasu ei välttämättä saavuta palovaroitinta ajoissa.

Muistathan

  • Tupakointi on kielletty asunnoissa, parvekkeilla ja huoneistopihoilla.
  • Polta kynttilöitä vain palamattomalla alustalla ja seuraa niiden palamista. Älä jätä kynttilöitä vahtimatta äläkä polta kynttilöitä kirjahyllyssä tai siten, että niiden lähellä on syttyvää materiaalia.
  • Jääkaappi, pakastin ja televisio on sijoitettava niin, että niiden ympärille jää vapaata tuulettuvaa ilmatilaa. Laitteet on pidettävä ulkopuolelta pölyttöminä. Laitteiden päällä ei saa polttaa kynttilöitä.
  • Sähköpattereita tai sähkötoimisia lisälämmittimiä ei saa peittää.
  • Sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset on teetettävä alan ammattilaisella. Huonokuntoisia sähkölaitteita ei tule käyttää.
  • Sähkölaitteet irrotetaan pistorasiasta vetämällä pistotulpasta, ei johdosta. Valaisimissa saa käyttää vain sen vahvuisia lamppuja, mitä valaisimen tietoihin on merkitty.

Talon yhteistiloissa

  • Pidä palo-osastojen ovet aina suljettuina äläkä säilytä käytävillä mitään tavaroita. Rappukäytävillä ja varastotilojen käytävillä olevat ylimääräiset tavarat lisäävät palavan materiaalin määrää ja voivat hidastaa talosta poistumista hätätilanteessa. Siksi huoltoyhtiö voi viedä asukkaiden käytävillä säilyttämiä tavaroita pois ilman erillistä ilmoitusta.
  • Talon yhteisissä tiloissa ei saa säilyttää paloherkkiä aineita eikä vaarallisia aineita.
  • Pelastustiet ja rakennuksen luokse johtavat ajoväylät tulee pitää aina esteettöminä.
  • Tuhopolttoja voi estää pitämällä silmällä vieraiden liikkeitä kiinteistössä ja pitämällä kellarit, ullakot ja varastotilat lukittuina.

Väestönsuojelu

Tutustu oman asuntosi väestönsuojaan tai yleiseen väestönsuojaan.

Lue lisää

Lapsiperheille

Ota huomioon asioita, jos perheessäsi on lapsia.

Lue lisää

Sähköturvallisuus

Sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset on teetettävä alan ammattilaisella.

Lue lisää

Asukkaille

Miten voimme auttaa

Voit ottaa yhteytta asiakaspalveluumme kaikissa asuntojen vuokrausta ja asumista koskevissa asioissa.