Siirry sisältöön

Vinkit juhlapyhien ajan kierrättämiseen

Säästetään ympäristöä, suositaan kierrätystä ja vähennetään jätteiden hävittämisestä aiheutuvaa ilman, veden ja maan saastumista.

Artikkeli kuva

Hyvää mieltä pakettiin

Lahjojen paketointiin on monta tapaa. Kokeile kääreeksi esimerkiksi ruskeaa voimapaperia, jonka voi kierrättää kartonginkeräyksessä. Moniin kauppoihin on ilmestynyt myös kompostoituvia lahjanaruja.

Jos suosit perinteisiä lahjapapereita, laita ne käytön jälkeen energiajätteeseen tai sekajätteeseen. Hyväkuntoiset paperit kannattaa käyttää moneen kertaan ennen roskiin laittamista.

Joulun aikaan kertyy tavallista enemmän pahvijätettä, joten muistathan litistää pahvit ennen niiden laittamista keräysastiaan.

Paistorasva sopii polttoaineeksi

Tee ekoteko ja kierrätä kinkunpaistorasva kaatamalla se pahvitölkkiin, sulkemalla tölkki ja toimittamalla se lähimpään Kinkkutempun polttoaineenkeräyspisteeseen. Lue lisää osoitteesta kinkkutemppu.com

Kinkunpaistorasvaa ei tule kaataa viemäriin tai wc-istuimeen, sillä se aiheuttaa tukoksia putkiin.

Kynttilät ja jouluvalot luovat tunnelmaa

Kynttilän liekkiä on rauhoittavaa katsoa. Kun poltat kynttilöitä, valitse niille palamaton alusta ja seuraa kynttilän palamista. Sammuta kynttilät ja sähkökäyttöiset kyntteliköt, kun poistut kotoa.

Loppuun poltettujen kynttilöiden nysät kannattaa säästää, sillä niistä voi tehdä uusia kynttilöitä kattilassa sulattamalla. Kokeile esimerkiksi Kierrätyskeskuksen ohjetta.

Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkakeräykseen, joita on muun muassa elektroniikkaa myyvien kauppojen luona.

Korvaa tinat mehiläisvahalla

Ilotulitteita saa ampua uudenvuoden aattona klo 18:00–02:00. Noudatathan näitä aikoja, sillä rakettien ampuminen stressaa monia lemmikkejä. Valitse rakettien ampumiseen aukea paikka, josta raketit eivät voi lentää ihmisiä tai rakennuksia kohti. Kerää maahan jääneet ilotulitteiden roskat ja vie ne sekajätteeseen.

Perinteiset uudenvuoden tinat kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen, joten vanhoja tinoja kannattaa käyttää uudelleen. Kokeile myös ekologisempia mehiläisvahavaluja tai sulatettua sokeria tulevan vuoden ennustamiseen.

Kuusi kiertoon

Useimmat jäteasemat ottavat joulukuusia vastaan veloituksetta tammikuun ajan. Joulukuusia kerätään myös jätepisteiden luota monilla paikkakunnilla, joten tarkista tiedot paikalliselta jätehuoltoyhtiöltäsi.

Helsinki ja Kirkkonummi: hsy.fi
Hämeenlinna ja Tuusula: kiertokapula.fi
Joensuu: puhas.fi
Jyväskylä: mustankorkea.fi
Kajaani: ekokymppi.fi
Kankaanpää: kankaanpaa.fi
Kouvola: kymenlaaksonjate.fi
Kuopio: jatekukko.fi
Lahti: salpakierto.fi
Mikkeli: metsasairila.fi
Raasepori: rosknroll.fi
Rovaniemi: residuum.fi
Sodankylä: lapeco.fi
Säkylä: lhj.fi
Tampere ja Ylöjärvi: pjhoy.fi
Turku: lsjh.fi

Useimpien jätehuoltoyhtiöiden verkkosivuilla on myös kätevä lajitteluhaku, josta voit etsiä kierrätysohjeita kaikille yleisimmille jätteille.