Siirry sisältöön

Vinkit asunnon viilentämiseen helteellä

Olemme saaneet nauttia kesäisen lämpimistä keleistä, minkä seurauksena asuntojen sisälämpötilat ovat nousseet osassa taloista.

Artikkeli kuva

Kruunuasuntojen asunnoissa ei ole koneellista jäähdytystä, mutta omilla toimilla asunnon lämpötilan voi estää karkaamasta liian korkeaksi:

1. Suojaa ikkunat

Suora, ikkunoihin osuva auringonpaiste lämmittää asuntoa voimakkaasti. Käytä sälekaihtimia tai suojaa ikkunat verhoilla auringonpaisteen ajaksi.

2. Tuuleta

Tuuletus viilentää tehokkaimmin silloin, kun avaat ikkunat varjon puolelta illalla tai yöllä. Jos mahdollista, suosi ristivetoa, mutta älä kuitenkaan tuuleta porraskäytävään.

Jos käytät pöytätuuletinta, sen vaikutusta voi tehostaa laittamalla tuulettimen eteen suuren kulhollisen jääpaloja.

3. Avaa parvekelasit

Jos sinulla on lasitettu parveke, kannattaa avata lasit päivien ajaksi, sillä kiinniollessaan ne lämmittävät tehokkaasti parveketta ja sitä kautta myös asunnon sisätiloja.

4. Tarkista ilmanvaihtokoneen ja -venttiilien toiminta

Niissä asunnoissa, joissa on ilmanvaihtokone, ilmanvaihtoa säädetään liesikuvusta. Huomioithan, että ilmanvaihdon tehostaminen päivällä ei välttämättä viilennä ilmaa, vaan voi jopa nostaa lämpötilaa, sillä ilmanvaihtoon ei kuulu jäähdytysominaisuutta. Kannattaa siis pitää ilmanvaihto päivällä pienellä teholla ja nostaa tehoa yön ajaksi.

Varmista, että asunnon korvausilma- ja poistoilmaventtiilit toimivat oikein eikä niitä ole peitetty verhoilla tai kalusteilla. Puhdista likaantuneet venttiilit pesemällä ne miedolla pesuaineseoksella, pyyhkimällä kostealla liinalla tai imuroimalla. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat usein ikkunoiden yläreunassa, asunnon ulkoseinän yläosassa tai lämpöpattereiden takana seinässä. Poistoilmaventtiilit löytyvät keittiöstä, kylpyhuoneesta ja vaatehuoneesta.

Pese liesikuvun rasvasuodatin astianpesukoneessa tai käsin tiskaamalla. Käsin tiskatessa voit käyttää apuna höyryävän kuumaa vettä ja ruokasoodaa, jotka irrottavat likaa tehokkaasti ilman hankausta. Huuhtele suodatin ja anna sen kuivua ennen paikalleen asettamista.

5. Vältä sähkölaitteiden käyttöä

Vältä mahdollisuuksien mukaan uunin ja muiden lämpötilaa nostavien sähkölaitteiden käyttöä. Huomioithan, että myös saunominen nostaa asunnon lämpötilaa.