Siirry sisältöön

Vinkit asunnon viilentämiseen helteellä

Yhä useampana kesänä Suomessa on ollut pitkiä hellejaksoja. Moni nauttii lämmöstä ja auringosta, mutta sisätiloissa liika lämpö voi tuntua tukalalta ja vaikuttaa yöuniin sekä vireystilaan. Paras viilennysvinkki on kuumuuden ennaltaehkäisy, mikäli se suinkin on vain mahdollista. Kruunuasuntojen asunnoissa ei ole koneellista jäähdytystä, mutta omilla toimilla asunnon lämpötilan voi estää karkaamasta liian korkeaksi.

Artikkeli kuva

Ohessa vinkit, joilla helpotat edes vähän tukalaa oloasi kuumassa asunnossa:

Ikkunat

Suora, ikkunoihin osuva auringonpaiste lämmittää asuntoa voimakkaasti. Käytä sälekaihtimia tai verhoja auringonpaisteen aikana. Pidä myös ikkunat (sekä parvekkeen ovi) kiinni helteen aikana, ettei kuumaa ilmaa tule sisään.

Tuuletus

Tuuletus viilentää tehokkaimmin silloin, kun avaat ikkunat varjon puolelta illalla tai yöllä. Jos mahdollista, suosi ristivetoa, mutta älä kuitenkaan tuuleta porraskäytävään.

Parvekelasit

Jos sinulla on lasitettu parveke, kannattaa lasit avata kuuman päivän ajaksi, sillä kiinniollessaan ne lämmittävät tehokkaasti parveketta ja sitä kautta myös asunnon sisätiloja.

Sähkölaitteet

Vältä mahdollisuuksien mukaan uunin, taulutelevision ja muiden lämpötilaa nostavien sähkölaitteiden käyttöä. Huomioithan, että myös saunominen nostaa asunnon lämpötilaa.

Pyykit

Kuivata pyykit mahdollisuuksien mukaan muualla kuin asunnossa. Pyykit nostavat asunnon kosteutta, joka lisää kuumuuden tunnetta.

Ilmanvaihto

Hyödynnä ilmanvaihdon yöaikaista tehostusta. Pidä ilmanvaihto päivällä minimiteholla.

Helle voi olla vaaraksi koiralle

Kuumuus voi koitua koirille kohtalokkaaksi, koska ne eivät itse osaa huolehtia itsestään kuumalla ilmalla. Kissa esimerkiksi osaa hakeutua viileämpiin paikkoihin, mutta koira voi jatkaa peuhaamistaan ja altistua näin lämpöhalvaukselle. Koirat eivät pysty ihmisen tavoin hikoilemaan ja poistamaan lämpöä elimistöstään, vaan sen tärkein lämmönpoistomekanismi on läähättäminen. Koiran rotu, terveystila ja ikä vaikuttavat myös paljon, miten kauan se kestää kuumuutta.

Koira ilmaisee kuumuuden tunnetta läähättämällä.

Ota huomioon koiran kanssa seuraavat asiat kuumalla ilmalla:

  • Koiran lenkit kannattaa ajoittaa mahdollisimman aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, kun aurinko ei paahda kuumimmillaan. Myös rankat fyysiset treenit kannattaa jättää helteillä väliin.
  • Koiraa ei saa missään tapauksessa jättää autoon hetkeksikään.
  • Mikäli koirasi pitää uimisesta, tarjoa sille uintimahdollisuus kuumalla ilmalla.
  • Koiraa varten kannattaa hankkia puhaltimia tai viilentimiä. Usein myös esim. kylpyhuoneen lattialla on viileämpää kuin muualla, joten kannattaa jättää kylpyhuoneen ovi auki koiraa varten.
  • Koiralla pitää olla jatkuvasti saatavilla raikasta vettä. Sekaan voi lisätä jääpaloja.
  • Huolehdi, että koiran on mahdollista päästä tarvittaessa varjoon (esim. pihalla).
  • Mikäli epäilet lemmikilläsi lämpöhalvausta, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.