Siirry sisältöön

Piha- ja parvekekalusteita kannattaa hoitaa säännöllisesti

Suomen sääoloissa piha- ja parvekekalusteet joutuvat monenlaiselle rasitukselle. Niin sateelle kuin porottavalle auringonpaisteellekin. Kalusteet kannattaa huoltaa aina kun ne ottaa käyttöön tai kun laittaa takaisin varastoon, mutta käytönaikainen huolto on myös tärkeää.

Artikkeli kuva

Piha- ja parvekekalusteita kannattaa hoitaa säännöllisesti, jotta niistä on iloa pitkään. Samalla niiden ulkonäkö säilyy hyvänä. Tärkeintä kalusteiden hoidossa on, että huomioi niiden materiaalin ja puhdistaa ne kullekin materiaalille sopivalla aineella ja välineellä.

Muovikalusteet, polyrottinki

Muovikalusteet kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla, koska lika tarttuu niiden pintaan herkästi. Hyvänä apuna tahrojen poistoon on pehmeä harja sekä mieto puhdistusaineliuos esim. astianpesuaine. Huuhtele ja kuivaa pesty pinta.

Kaupasta voi ostaa muovikalusteiden hoitoon tarkoitettuja puhdistusaineita, mutta kannattaa lukea huolella käyttöohjeet. Muovikalusteet voi myös käsitellä niille tarkoitetuilla suoja-aineilla. Käsittely pidentää kalusteiden käyttöikää. Varo hankaavia siivousvälineitä sekä hankausaineita. Älä päästä likaa pinttymään, sillä pinttynyt lika on hankala poistaa.

Polyrottinki on helppohoitoinen materiaali, joka kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita. Pääsääntöisesti riittää kostealla pyyhkiminen. Polyrottinkikalusteet voi myös imuroida.

Polyrottinki on helppohoitoinen materiaali, joka kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita.

Rottinki

Rottinki kannattaa suojata sateelta ja suoralta auringonpaisteelta. Kalusteet kannattaa pyyhkiä pölystä viikoittain pehmeällä liinalla. Älä käytä kemikaaleja tai hankaavia materiaaleja. Rottinkikalusteet kannattaa myös imuroida aika ajoin.

Puukalusteet

Painekyllästetty tai maalattu puu ei vaadi uutena mitään käsittelyä.  Kalusteet kannattaa pyyhkiä kostealla säännöllisesti sekä kuivata niistä vesi sateen jälkeen pois. Varo hankaavia siivousvälineitä ja aineita. Saatavilla on myös kestopuuöljyjä, joilla voit käsitellä kalusteet tarvittaessa. Lue huolella käyttöohjeet. Maalaa tarvittaessa uudelleen.

Käsittelemättömät puupinnat kannattaa puhdistaa nihkeällä pyyhkien. Kun kalusteen pinta näyttää epäsiistiltä, öljyä kalusteet uudelleen puu- tai kalusteöljyllä. Lue käyttöohjeet huolella. Älä kuitenkaan öljyä liian usein, koska pinta voi jäädä tahmeaksi, jolloin siihen tarttuu lika ja pöly herkemmin. Varo hankaavia siivousvälineitä ja aineita.

Alumiini ja ruostumaton teräs

Pese kalusteet miedolla puhdistusaineella. Älä käytä hankaavia pesuvälineitä.

Puutarhakalusteiden pehmusteet

Pehmusteet pestään hoito-ohjeen mukaisesti. Kun et käytä pehmusteita, kannattaa ne säilyttää sisätiloissa. Auringonvalo haalistuttaa pehmusteita ja kosteus homehduttaa ne herkästi. Tekstiilien suojaamiseen on olemassa myös erilaisia likaa ja kosteutta torjuvia suihkeita.

Pehmusteet kannattaa säilyttää sisätiloissa, kun et käytä niitä.