Siirry sisältöön

Palovaroitinpäivä 1.12.2023

50% kodeista, joissa on ollut tulipalo, on ollut vailla toimivia palovaroittimia. Yksi napinpainallus kuukaudessa riittää kertomaan, onko palovaroittimen paristossa virtaa.

Artikkeli kuva

Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä. Pidä huolta palovaroittimestasi seuraavasti:

1. Tarkista, että palovaroittimesi toimii: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä.

2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, vaikkapa Palovaroitinpäivänä 1.12.

3. Muista myös vaihtaa palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii.

Vaarallisinta tulipalossa on savu, joka täyttää huoneiston jopa 2–3 minuutissa.

Asenna palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaan kytkettävät palovaroittimet: kun yksikin varoitin tunnistaa savun, kaikki hälyttävät.

Muista asentaa palovaroittimet myös mökille, asuntovaunuun, veneeseen jne. Keittiössä ja pölyisissä tai kosteissa tiloissa varoitin saattaa reagoida turhaan, joten sellaisiin paikkoihin niitä ei kannata sijoittaa.

Kun palovaroitin hälyttää, toimi näin:

Tulipalotilanteessa toimiminen kannattaa suunnitella ja harjoitella etukäteen. Tulipalo ja savun kehittyminen saattavat tapahtua todella nopeasti. Tulipalon ollessa omassa huoneistossa, on tärkeintä poistua ulos. Mitä eri poistumisreittejä voidaan käyttää? Miten pienet lapset tai mummo saadaan ulos? Onko lapset opetettu poistumaan silloinkin, jos he ovat vaikkapa tulitikkuleikeillä sytyttäneet tulipalon? Osaako pieni koululainen toimia oikein, jos on yksin kotona?

Jos tulipalo on toisessa huoneistossa, todennäköisesti turvallisin paikka on oma huoneisto. Porraskäytävään ei voi mennä, ellei ole täysin varma, ettei palavan huoneiston ovea avata tai muutoin savua pääse käytävään poistumisen aikana.

Jos palo ei ole ehtinyt kovin suureksi, voi tulta yrittää sammuttaa sammutuspeitteellä tai sammuttimella. Itseään ei kuitenkaan pidä vaarantaa. Ulkona kokoonnutaan etukäteen sovittuun paikkaan. Myös hätänumeroon 112 soitetaan vasta, kun ollaan turvassa. Palokunnan opastaminen paikalle on tärkeää.

Lähde paloturvallisuusviikko ja palovaroitinpäivä.

HUOM!

  • Kiinteistöyhtiön palovaroittimessa havaitusta viasta on viipymättä tehtävä vikailmoitus joko asukassivujen kautta tai ottamalla yhteyttä palvelunumeroon 020 743 2960 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi
  • Asukkaalla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia siitä, että asunnossa on toimiva palovaroitin. Suositusten mukaan yksi palovaroitin riittää enintään 60 m²:n pinta-alalle. Varsinkin makuuhuoneisiin suositellaan huonekohtaisia palovaroittimia. Palovaroitin asennetaan kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista ulokkeista tai esteistä. Huomioithan, että asunnon eri tilojen välisten oviaukkojen yläpuolella olevat seinät ja väliovet ynnä muut esteet estävät savukaasun kulkeutumista tulipalossa, jolloin savukaasu ei välttämättä saavuta palovaroitinta ajoissa