Siirry sisältöön

Olisiko aika pestä ikkunat?

Keväällä auringonvalo ja lisääntynyt valoisuus kiinnittävät usein huomion ikkunoihin ja varsinkin niiden likaisuuteen.

Artikkeli kuva

Vaikka pesu ei olekaan välttämättä lempipuuhaa, puhtaat ikkunat piristävät kummasti, kun valo pääsee kirkastamaan huoneet. Koko koti raikastuu ja mieli piristyy. Ikkunat kannattaa pestä asunnon sijainnista riippuen vähintään kahdesti vuodessa keväisin ja syksyisin.

Lue alta vinkit onnistuneeseen ikkunanpesuun:

1. Pesun ajoitus

Pese ikkunat silloin, kun aurinko ei paista suoraan ikkunaan. Auringon lämpö kuivattaa lasipinnan kesken pesun. Paras hetki ikkunanpesuun on sateeton ja pilvipoutainen päivä.

2. Suojaa lattia sekä siirrä tavarat pois ikkunan tieltä 

Tyhjennä ikkunalauta esineistä ja siirrä ikkunoiden edessä olevat huonekalut sivuun, jotta niiden päälle ei roisku pesuvettä. Suojaa myös lattia, patteri ja ikkunalauta esim. pyyhkeellä.

3.  Puhdista myös ikkunan karmit

Ikkunoiden pesu kannattaa aloittaa ikkunan karmeista. Imuroi tai pyyhi pöly ja lika karmeista, näin niiden lika ei sotke ikkunaa, kun peset sitä.

4. Sälekaihtimien puhdistus

Imuroi suljetut sälekaihtimet pienellä teholla molemmilta puolilta pölysuuttimella tai pyyhi ne huolellisesti kuivalla tai nihkeällä mikrokuituliinalla.

5. Ikkunoiden pesu

Jos ikkunanpuhdistusaineesi ei ole valmisliuos, muista annosteluohjeet. Puhdistusainetta ei kannata yliannostella, ettet joudu tekemään ylimääräistä työtä ja huuhtelemaan ikkunan pesun jälkeen. Kostuta ikkuna ja suorita varsinainen pesu ikkunanpesimellä.

Klassinen vinkki on hyödyntää etikkaa. Sekoita siis vettä, astianpesuainetta ja etikkaa keskenään. Etikkaa riittää ämpäriä kohden ruokalusikallinen ja astianpesuainetta vain loraus. Näin sekoitus tekee ikkunoista kirkkaat, mutta ei vaahtoa liikaa.

Vedä kuivaimella tasaisia yhdensuuntaisia vaaka- tai pystyvetoja. Kuivaa kuivain pyyhkeeseen jokaisen vedon jälkeen, jotta jälkiä jää vähemmän. Aloita uusi veto hiukan edellisen vedon päältä. Älä paina kuivainta ikkunaa vasten liian lujaa ja ole nopea, jottei ikkuna ehdi kuivua. Kuivaa lopuksi pyyhkeellä nurkat ja reunat sekä ikkunalauta. Muista sulkea ikkunat kunnolla.

6. Muista turvallisuus

Huomioida kaikessa tekemisessä turvallisuus. Ikkunoiden pesemiseen liittyy useita riskejä ja tunnetustihan kotona sattuu eniten tapaturmia. Saranat eivät jaksa välttämättä kannatella isoja ikkunoita ja ikkuna kannattaakin tukea pesun ajaksi. Korkealla olevia ikkunoita pestessä kannattaa suosia pitkävartisia välineitä ennemmin kuin korkealle kiipeilyä. Kerrostaloissa ikkunoita pestessä uloimman ikkunan avaaminen on myös aina turvallisuusriski, eikä ikkunasta tule kurotella ulos esimerkiksi ulkokarmien pesua varten.

Lopuksi vielä vinkki. Jos ikkunoiden pesu tuntuu työläältä yksinään, niin tee se yhdessä kaverin kanssa. Peskää ikkunat vuorotellen molempien kodeissa. Porukassa puuhastelu on aina mukavampaa kuin yksinään.