Siirry sisältöön

Näillä vinkeillä talvi ei enää yllätä

Suomen talvi tuo mukanaan lumisia maisemia ja jäisiä teitä, mikä asettaa asukkaat uudenlaisiin haasteisiin. Liukkaat kelit voivat aiheuttaa vaaratilanteita, mutta oikeilla varotoimilla voimme minimoida riskit ja nauttia talven kauneudesta turvallisesti.

Artikkeli kuva

Meistä jokainen voi vaikuttaa ainakin osittain siihen, että pystyy liikkumaan liukkaalla kelillä ulkona kaatumatta. Riippumatta iästä, kuka tahansa voi kaatua. Liukas tienpinta ei katso ikää, mutta usein kaatumisen seurauksena syntyneet vammat ovat vakavampia iäkkäämmille ihmisille.

Kunnolliset jalkineet: Oikealla kenkävalinnalla helpotat liikkumistasi liukkaalla kelillä ja ainakin vähennät kaatumisen riskiä. Valitse pohjastaan pitävät kengät tai saappaat, jotka tarjoavat hyvän pidon jäisillä teillä ja lumessa. Käytä kenkiin tarkoitettuja liukuesteitä, jotka on helppo kiinnittää ja irrottaa. Hyviä liukkaan kelin kenkiä ovat myös nasta- ja kitkakengät.  

Varovaisuus: Liikkuminen jäisillä ja lumisilla kaduilla vaatii erityistä huomiota, sillä se ei ole helppoa. Varsinkin työmatkoilla tapahtuu liukastumisia aamun ja illan pimeän aikana. Pidä askeleet lyhyinä ja hitaina, vältä kiirettä ja äkillisiä liikkeitä. Kävele varovasti ja pidä tasapaino huolellisesti. Voit käyttää apunasi sauvoja, joissa on piikki.

MUISTA NÄKYÄ MYÖS MUILLE! KÄYTÄ HEIJASTINTA!

Harjoittele kaatumista ja tasapainoa: Kyllä, näitäkin voi harjoitella. Harjoittelun tarkoitus on kehittää kehonhallintaa ja vähentää loukkaantumisriskiä kaatuessa.Verkosta löytyy videoita, joissa näytetään miten kaadutaan oikein. Ohessa neuvoja:

  • Jousta polvista alaspäin
  • Suojaa pää painamalla leuka rintaan
  • Pidä kädet edessä koukussa tai vartalossa kiinni, älä ota käsillä vastaan kaatuessa
  • Harjoittele kehonhallintaa etukäteen seisomalla yhdellä jalalla ja huojumalla sivulta toiselle. Jos se on liian helppoa, tee sama kädet ylhäällä, silmät kiinni tai pehmeän tyynyn päällä seisten

Talvipyöräily: Pyöräilyharrastusta voi jatkaa talvellakin, kun ottaa huomioon muutamat seikat. Tässä vinkkejä:

  • Tee itsesi ja pyöräsi näkyväksi
  • Käytä nastarenkaita etu- ja takapyörissä
  • Varaa riittävästi aikaa, jos pitää olla perillä sovittuna aikana
  • Aja rauhalliseti
  • Seuraa säätiedotusta. Pakkasella jarrut ja vaihteet voivat olla jäykähköt, silloin pyörä on syytä jättää kotiin.
  • Pukeudu lämpimästi

Tarkista auton renkaat: Kun renkaissa on urasyvyyttä jäljellä viisi milliä ja ikää enintään viisi vuotta ovat renkaat hyvät. Urasyvyyden riittävyyden tarkistat helposti kahden euron kolikolla, jonka uloin osa on leveydeltään noin 4 mm. Kolikon uloimman osan upotessa uraan kokonaisuudessaan, ovat auton renkaat vielä hyväkuntoiset. Nastoja pitää nastarenkaassa olla jäljellä riittävästi, vähintään 80 %.

Näillä vinkeillä talvi ja liukkaus ei enää yllätä. Turvallista matkaa!