Siirry sisältöön

Kiiltoa kylpyhuoneeseen – niksit kalkinpoistoon ja punahomeen ehkäisyyn

Kylpyhuoneen laattojen saumat, suihkuverhon alaosa tai suihkukaapin nurkat voivat muuttua punaisiksi. Pinta voi tuntua käteen limaiselta ja asukasta saattaa ihmetyttää, mistä aineesta on kyse.

Artikkeli kuva

Kylpyhuoneen laattojen saumat, suihkuverhon alaosa tai suihkukaapin nurkat voivat muuttua punaisiksi. Pinta voi tuntua käteen limaiselta ja asukasta saattaa ihmetyttää, mistä aineesta on kyse. Marttaliiton neuvonnanjohtaja Teija Jerkku kertoo, että se on hyvin yleistä punahometta.

— Punahome ei ole vaarallista, vaan kuulostaa pahemmalta kuin on. Se lähtee melko helposti pois pesemällä.

Kylpyhuoneeseen kertyy jatkuvasti likaa, vaikka lattiat säilyisivät pölyttöminä suihkusta laskettavan veden ansiosta. Suihkussa kävijöistä irtoaa kuollutta ihoa ja saippuan sekä sampoon jäämät ovat hyviä alustoja bakteerikasvustoille, kuten punahomeelle. Sitä kertyy erityisesti silloin, jos ilmanvaihto ei toimi kunnolla tai pintoja ei pestä tarpeeksi usein.

Samat syyt ovat usein kylpyhuoneeseen ilmestyvien mustien homepilkkujen taustalla.

— Jos kylpyhuoneessa on homepilkkuja, ei kannata heti ensimmäiseksi ajatella, että talo on homeessa tai siellä on sisäilmaongelmia. Sen sijaan pitäisi miettiä, miksi homepilkkuja syntyy ja voisiko asialle tehdä itse jotakin. Pitäisikö kylpyhuonetta siivota useammin tai tehostaa ilmanvaihtoa, Jerkku kysyy.

Jos homepilkkuja on jo päässyt tulemaan, niitä voi pestä pois savisaippualla, kuten Universal Stonella tai kloriittia sisältävällä pesuaineella. Ennaltaehkäisy on kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin pilkkujen hankaaminen pois.

Suihkun lattia ja seinät kannattaa kuivata lastalla jokaisen suihkuttelun jälkeen. Kosteuden poistamisen lisäksi lasta toimii mekaanisena puhdistusvälineenä saippuajäämille ja muulle lialle, jolloin pintoja ei tarvitse pestä aivan yhtä usein.

Osassa asunnoista voi kytkeä liesituulettimesta ilmanvaihdon tehostuksen päälle kylpyhuoneen kuivumisen ajaksi. Jos ilmanvaihtoa ei voi säätää, kylpyhuoneen ovi kannattaa jättää raolleen.

Oikea tuote oikeaan käyttötarkoitukseen

Suihkun ympäristö kannattaa pestä huolellisemmin silloin tällöin, riippuen muun muassa siitä, kuinka usein suihkua käytetään. Puhdistusvälineinä käytetään siivousliinaa tai pehmeää sientä. Kaupoissa on myynnissä myös pehmeitä harjoja, saumaharjoja ja muita työvälineitä pinttyneempään likaan.

Kun kyseessä on tavallinen siivous, mieto yleispuhdistusaine riittää. Sitkeämpiin likoihin valitaan eri pesuaineet tarkoituksen mukaan. Rasvaan, saippuajäämiin ja ihosta irronneeseen likaan sopii emäksinen pesuaine, kalkkisaostumiin taas tehoaa hapan puhdistusaine.

— Useimmat kaupoissa myytävät kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia. Kaakeleiden ja suihkukaappien kalkkisaostumiin voi käyttää myös savisaippuaa, kuten Universal Stonea. Se on muistettava huuhdella lopuksi hyvin pois.

Kylpyhuoneen pesemisessä ei kannata käyttää usein turhan voimakkaita aineita, sillä ne ovat ympäristölle haitallisia ja puhdasta tulee usein vähemmälläkin. Voimakkaat aineet myös kuluttavat erityisesti saumojen pintaa. Osa pesuaineista vaatii huuhtelemisen tai neutraloinnin emäksisellä aineella, joten kannattaa aina tarkistaa käyttöohjeet pakkauksen kyljestä.

Ekologisia siivousaineita suosiville Jerkku suosittelee Universal Stonen lisäksi etikkaa, joka poistaa kalkkia ja kirkastaa pintoja.

— Kastele ensin pinta ja pyyhi sitä sen jälkeen etikkaan kostutetulla siivousliinalla. Huuhtele lopuksi. Etikan käytössä tulee muistaa se, että herkimmät pinnat eivät kestä sitä. Esimerkiksi laattojen saumoille sitä ei saa jättää vaikuttamaan pitkäksi aikaa.