Siivouspäivä tulee taas — nyt on aika raivata tilaa vaatekaappiin

Kodin ammattijärjestäjät, KonMari-liike ja muut kodinraivausmenetelmät ovat saaneet ihmiset kiinnittämään entistä enemmän huomiota myös vaatekaapin sisältöön.

 

Vaatekaappi on hyvä raivata aika ajoin, jotteivat käytöstä poistuneet vaatteet vie turhaan tilaa hyllyiltä. Siisti vaatekaappi helpottaa elämää, kun päivän asukokonaisuuden saa valittua yhdellä silmäyksellä.

Kannattaa kuitenkin harkita hetki, minne itselle tarpeettomat vaatteet toimittaa. Suomalainen heittää keskimäärin 14 kiloa tekstiileitä pois vuodessa, josta suoraan roskiin menee 9 kiloa. Joukossa olisi paljon vielä hyödynnettävissä olevaa materiaalia.

Tekstiilien erilliskeräys tulee pakolliseksi EU-maissa 2025. Turun seudulle on suunnitteilla poistotekstiilien jalostuslaitos, jonka on tarkoitus lajitella käytöstä poistetut tekstiilit koneellisesti uudelleenkäyttö- ja kierrätyskohteiden mukaisiin jakeisiin.

Vaatteiden kierrättämiseen on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja jo nyt. Sopiva kierrätyspaikka riippuu vaatteen kunnosta ja siitä, minkä verran vaatteistaan haluaa rahaa.

 

Lauantaina kirppistellään

Lauantaina 25.5. vietetään jälleen siivouspäivää koko Suomessa. Silloin on helppo järjestää oma kirpputori esimerkiksi ulos puistoon ja myydä pois itselle tarpeettomia tavaroita. Samalla voit tehdä löytöjä naapuripöydistä!

Hyväkuntoiset vaatteet löytävät ostajan myös Facebook-ryhmien kautta, Tori.fi:ssä tai Vahankaytetty.fi:ssä, unohtamatta perinteisiä kirpputoripalveluita. Kierrätyskeskus ja -pisteet ovat monelle myös tuttuja vaatteiden poistopisteitä jos ei halua itse myydä tuotteitaan vaan lahjoittaa ne eteenpäin.

Käytettyjä merkkivaatteita voi myydä esimerkiksi Emmyn kautta. Emmyn kierrätyslaatikoita on monissa kaupungeissa ja kierrätettävät vaatteet voidaan myös lähettää heille postin kautta. Vaatteistaan saa maksun joko rahana tai lahjakortteina valitsemaansa liikkeeseen lukuisista vaihtoehdoista.

 

Sopiiko vaate kierrätykseen vai onko se lumppu?

Vaatteen kunnon arvioiminen voi olla vaikeaa, kun kyseessä on oma vaate. Suurin osa kierrätykseen menevistä vaatteista on tosiasiallisesti myyntiarvotonta tai lumpuksi luokiteltavaa materiaalia.

Mikäli vaate on paljon käytetty, kauhtunut tai venynyt luokitellaan se lumpuksi. Jos tahra ei pesussa lähde vaatteesta tai vaatteessa on reikä, sillä ei enää ole myyntiarvoa.

Jos voisit lahjoittaa vaatteen ystävälle, se kelpaa myös kierrätykseen. Jos taas et, silloin vaate kuuluu lumppukeräykseen.

 

Kuka ottaa vastaan lumppua?

Lumppuja otetaan vastaan useissa vaatekaupoissa. Esimerkiksi Lindexille, KappAhlille tai H&M:lle voi viedä kierrätykseen myös rikkinäisiä tai muuten huonokuntoisia vaatteita, kunhan ne ovat kuivia ja puhtaita.

Pääkaupunkiseudulle on tullut Recci-myymälöitä, joihin voi viedä kaikenkuntoisia vaatteita. Heillä on myös tekstiilinkeräyspisteitä muun muassa Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Kuopiossa. Lumpuksi luokitelluista vaatteista tehdään muissa EU-maissa kierrätysmateriaalia, esimerkiksi eristeitä ja täytteitä.

Vanhoja toppavaatteita, peittoja, lakanoita ja pyyhkeitä voi tarjota eläinsuojeluyhdistyksille, jotka käyttävät niitä eläinten makuualustoina. Käsityöihminen taas hyödyntää risat vaatteet vaikkapa matonkuteiksi tai tiskiräteiksi.

 

Lähteet:

Siivouspaiva.com
Telaketju.turkuamk.fi
Stjm.fi
Recci.fi
Kappahl.com
Lindex.com
Hm.com
Store.emmy.fi
Vahankaytetty.fi
Tori.fi

Avainsanat: , , .