Rakennutamme kaksi kerrostaloa Turun Linnanfälttiin nousevalle puukerrostaloalueelle

 

Kruunuasunnot on allekirjoittanut noin 11,5 miljoonan euron arvoisen sopimuksen rakennusyhtiö NCC:n kanssa kahden puukerrostalon rakentamisesta. Turun Linnanfälttiin nouseviin taloihin on tulossa yhteensä 64 asuntoa. NCC aloitti maanrakennustyöt maanpuhdistamisella vuodenvaihteen jälkeen ja talot valmistuvat arvion mukaan kesällä 2020.

Kruunuasuntojen strategiaan kuuluu vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentaminen valituille kasvukeskuspaikkakunnille, kertoo kiinteistöjohtaja Juhani Solkinen.

– Tarkoituksenamme on rakentaa uusia elinkaariesteettömiä, asukkaan elämänvaiheisiin muuntautuvia kerrostalokoteja. Nyt Turkuun toteutettava kohde vastaa tähän tarpeeseen täyttäen samalla rakentamisellemme asetetut vastuullisuustavoitteet.

Linnanfältin asuinalue oli vuosien 2004—2010 puurakentamisen edistämisohjelman valtakunnallinen pilottikohde. Tänä päivänä Turun linnan ja Aurajoen läheisyyteen muodostuva kokonaisuus on yksi Suomen suurimmista puukerrostalohankkeista. Alueelle tulee 2—5-kerroksisia puukerrostaloja noin 1500 asukkaalle.

– Linnanfältin alueelle rakentamamme ensimmäinen puukerrostalokohde valmistui vuosi sitten. Nyt saamme iloksemme jatkaa alueella Kruunuasuntojen kanssa ja olla rakentamassa Linnanfältistä puurakentamisen malliesimerkkiä Suomessa, kertoo NCC:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori.

Talojen rakentaminen tapahtuu uudenlaisessa sääsuojassa, jonka sisään mahtuu peruuttamaan rekka-autolla. Näin varmistetaan, että rakenteet säilyvät varmasti kuivina.

Puurakennukset merkittäviä hiilivarastoja

Puu on suosittu rakennusmateriaali omakotitaloissa, mutta puukerrostaloja on Suomessa tällä hetkellä vain noin 6 prosenttia. Ympäristöministeriö haluaa kasvattaa puukerrostalojen osuutta, sillä puurakentaminen on tärkeässä roolissa ilmastokysymyksissä.

Kasvaessaan puu sitoo ilmasta itseensä tonnin verran hiilidioksidia kuutiometriä kohden. Kun puusta tehdään rakennuksia, niihin voidaan sitouttaa hiiltä vuosikymmeniksi, jopa vuosisadaksi. Muut rakennusmateriaalit, kuten teräs ja betoni sen sijaan tuottavat ilmakehään lisää hiilidioksidia. Ympäristöministeriön tavoitteena on se, että rakennusten hiilijalanjälki otettaisiin huomioon rakentamisen säädöksissä 2020-luvun puoliväliin mennessä.

– Puurakentaminen vaatii osaavia suunnittelijoita ja tekijöitä. Pohjoismaisena konsernina NCC:llä on kokemusta puurakentamisesta myös Ruotsissa ja Norjassa, Lehmusvuori sanoo.

Kruunuasunnot ja NCC ovat tehneet kahden puukerrostalon lisäksi esisopimuksen mahdollisesta lisärakentamisesta.

 

Lisätietoja:

Juhani Solkinen
Kiinteistöjohtaja, Kruunuasunnot Oy
puh. 040 0 41 4434
juhani.solkinen@kruunuasunnot.fi

Esa Lehmusvuori
Toimialajohtaja, NCC
puh. 050 590 8583,
esa.lehmusvuori@ncc.fi

Satu Holm-Jumppanen
Mediasuhteet, NCC
puh. 050 305 4718
satu.holm-jumppanen@ncc.fi

 

Kruunuasunnot Oy: Olemme asuntojen ja asumisen kehittämiseen keskittynyt yritys. Huolehdimme 2 100 asunnon kannasta, joista omistuksessamme on 1 700. Asunnot sijaitsevat 19 paikkakunnalla eri puolella Suomea. Olemme toteuttaneet uudistuotantoa Helsingissä, Turussa, Hämeenlinnassa, Sodankylässä ja Rovaniemellä. Perusparantamisen osalta olemme merkittävä asuntorakennuttaja ja olemme perusparantaneet laajamittaisesti yli 2000 asuntoa Suomessa.

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjoismaissa. Sen liikevaihto vuonna 2018 oli lähes 5,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 16 500. NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.

Avainsanat: , , , , , .