Onnittelemme Vuoden energianerokas 2019 -kilpailun voittajia!

Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva järjestivät syksyllä ensimmäistä kertaa Vuoden energianerokas 2019 -kilpailun. Siinä etsittiin vaikuttavaa ja omaleimaista tekoa tai toimintatapaa, jonka avulla voidaan säästää energiaa.

Kilpailuun saivat osallistua sellaiset yritykset ja kunta-alan toimijat, jotka ovat liittyneet vuosien 2017–2025 energiatehokkuussopimukseen. Kruunuasunnot osallistui kyseiseen kilpailuun kertomalla siitä, kuinka Kruunuasuntojen kiinteistöissä pienennetään lämmitykseen käytettävää energiaa.

Kilpailun tulokset ratkesivat joulukuun 10. päivä. Tunnustukset saivat nämä toimijat:

  • Keskon ja Granlund Oy:n toteuttama uudenlainen päivittäistavarakaupan energiankierrätysjärjestelmä
  • Lapualaiskoulujen kehittämä konsepti energiataitojen oppimiseen ja opetukseen (Future Energy Skills and Gamifigation)
  • Tampereen kaupungin ja Tampereen Sähkölaitoksen yhteistyössä toteuttama maauimalan energiaratkaisu
  • Orion-konserniin kuuluvan Fermionin tehtaan hönkähöyryn höytykäyttö
  • Perheyhtiö MSK Plast Oy:n toteuttama tyhjäkäyntikävely ja -seuranta.

Kruunuasunnot ei tällä kertaa yltänyt palkintosijoille, mutta haluaa onnitella kilpailun voittajia kekseliäistä ratkaisuista. Voit lukea lisää voittajista täältä.

 

Rakennuksissa huomioitava erityisesti asumisen aikaiset päästöt

Kruunuasuntojen kilpailuvastauksessa kerrottiin, miten asumisen aikaisia päästöjä voidaan pienentää. Kilpailuvastauksemme on nähtävissä kokonaisuudessaan alla.

Nimi/otsikko kilpailuehdokkaalle:
Ei lämpöä harakoille

Kuvaile kilpailuun ehdotettavaa tekoa: 

Tehostamme asuntojen lämmitysenergian hyödyntämistä. Vuoden 2002 jälkeen olemme lisänneet ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän jokaiseen perusparannus- ja uudiskohteeseemme. Käytännössä asuntojen tuloilmaa lämmitetään poistoilmasta kerätyllä lämmöllä – näin emme tuota lämpöä harakoille. Järjestelmä toimii huoneistokohtaisesti.

Vuonna 2008 lisäsimme kaikkiin taloihimme etäohjattavan lämpötilanseurantajärjestelmän. Asuntokohtaisia lämpötiloja optimoidaan talon ominaisuuksien ja sääennusteiden mukaan. Jos lämpötilat poikkeavat tavoitearvoistamme, järjestelmä lähettää automaattisen hälytyksen ja siihen reagoidaan välittömästi. Koulutamme ylläpitohenkilökunnan toimimaan lämmityksen häiriötilanteissa ja valvomaan sitä, että energiaa kuluttavat järjestelmät pysyvät tavoitearvoissa. Aloitusvuotena lämpötilanseurantajärjestelmän käyttöönotto vähentää kyseisen talon lämmitykseen käytettävää energiaa noin 16 prosentilla. Jyväskylään keväällä 2019 valmistunut kerrostalomme on lämmityksen ekologisuudessa vielä yhden askeleen edellä, sillä se lämpenee osittain maalämmöllä.

Kannustamme asukkaitamme vähentämään vedenkulutusta siten, että laskutamme vedestä pelkän toteutuneen kulutuksen mukaan. Lähes jokaisessa asunnossa on laadukas digitaalinen vedenkulutusnäyttö, josta asukas voi reaaliaikaisesti seurata omaa kulutustaan. Innostamme asukkaitamme vihreämpään arkeen myös liikkumisessa. Jyväskylässä keväällä valmistuneen kerrostalomme pysäköintipaikalla on 2 sähköautojen latauspistettä ja asukkaiden yhteiskäyttöauto, joka on itselataava hybridi.

Käytämme kaikissa taloissamme vihreää sähköä ja tulevaisuudessa hyödynnämme myös aurinkoenergiaa. Rakennutamme parhaillaan Tampereen Turtolaan kerrostaloa, joka valmistuu marraskuussa. Sinne on laitettu edistyksellinen aurinkokatto, johon on integroitu ohutkalvopaneeleja aurinkoenergian keräämistä varten. Kun talo otetaan käyttöön joulukuussa, aurinkokaton tuottama energia ohjataan kiinteistösähköön ja käyttöveden lämmittämiseen.

Miksi juuri tämä teko ansaitsee ”Vuoden Energianerokas” -tunnustuksen?

Suurin osa kiinteistöjen tuottamista päästöistä syntyy käytön aikana, minkä takia meidän täytyy vähentää erityisesti asumisen aikaisia päästöjä. Toimenpiteillämme on konkreettisia ja selkeästi mitattavia vaikutuksia. Liitteenä on kuva vuoden 2018 yhteiskuntavastuuraportistamme, jossa on kerrottu energiansäästötoimenpiteidemme vaikutuksista viime vuonna.

Parannamme energiatehokkuutta asuntojemme sisälämpötilatavoitteiden mukaisesti siten, etteivät asukkaat joudu tinkimään asumismukavuudesta. Sen lisäksi, että parannamme itse omaa toimintaamme, kannustamme myös asukkaitamme elämään vihreämmin.

Kruunuasuntojen energiansäästötyö on kestänyt jo 17 vuotta ja jatkuu edelleen ennakkoluulottomasti etsien uusia suuntia. Emme ole jämähtäneet asuntojen vuokraamisen tavanomaisiin ratkaisuihin, kuten siihen, että vedestä laskutettaisiin joka kuukausi kiinteä summa, vaan haemme kokoajan tehokkaampia tapoja toimia. Haluamme näyttäytyä alalla vastuullisuuden edelläkävijänä, josta muut vuokrausalan toimijat voivat ottaa esimerkkiä.

Liite: vuoden 2018 energiatavoitteiden toteutuminen

Avainsanat: , .