Lehdistötilaisuus: Edistyksellistä puurakentamista Linnanfältin uudella puutaloalueella

Kutsumme median edustajat tutustumaan Kruunuasuntojen puukerrostalohankkeeseen Turun Linnanfälttiin. Kutsu koskee samaa tilaisuutta, josta tiedotimme ensimmäisen kerran lokakuussa.

Lehdistötilaisuus pidetään perjantaina 22.11. klo 12:00 Päivänsäde 3:n työmaalla osoitteessa Raitiokuja 4. Kokoonnutaan aluksi työmaatoimistolla. Pääsemme katsomaan harvinaista moottoroitua sääsuojaa, jota voi liikuttaa ylös tai alas tarpeen mukaan. Tilaisuudessa nostamme seinäelementtejä paikoilleen sääsuojan sisällä olevalla siltanosturilla.

Kruunuasuntojen, rakennusyhtiö NCC:n ja puuelementtejä valmistavan VVR Woodin asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa toimittajien kysymyksiin. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Järjestelyiden takia pyydämme teitä ilmoittautumaan tilaisuuteen etukäteen sähköpostilla osoitteeseen marianne.minkkinen@kruunuasunnot.fi.

Lue lisää hankkeen taustoista alta.

Kuva: Tero Vesanen, VVR Wood

Turun Linnanfältin uusi puukerrostaloalue kasvaa, kun Raitiokujalle nousee 2 Kruunuasuntojen puukerrostaloa. Talot rakennetaan uudenlaisen liikuteltavan sääsuojan alla, joka on niin suuri, että se kattaa myös lastausalueen. Sen ansiosta rakennusmateriaaleja kuljettavat rekat voivat ajaa suoraan sääsuojan alle ja purkaa kuorman sateelta suojassa.

— Puurakentamisessa kosteudenhallinta on erittäin tärkeää, jotta saamme rakennettua terveitä taloja, kertoo Kruunuasuntojen kiinteistöjohtaja Petri Saarinen.

Puu on suosittu rakennusmateriaali omakotitaloissa, mutta puukerrostaloja on Suomessa tällä hetkellä vain noin 6 prosenttia. Ympäristöministeriö haluaa kasvattaa puukerrostalojen osuutta, sillä puurakentaminen on tärkeässä roolissa ilmastokysymyksissä.

Linnanfältin asuinalue oli vuosien 2004—2010 puurakentamisen edistämisohjelman valtakunnallinen pilottikohde. Tänä päivänä Turun linnan ja Aurajoen läheisyyteen muodostuva kokonaisuus on yksi Suomen suurimmista puukerrostalohankkeista.

8,4 hehtaarin kokoiselle alueelle tulee 2—5-kerroksisia puutaloja kaikkiaan 27 kappaletta, joista osa on jo valmistunut. Alue valmistuu arvioiden mukaan 2020-luvun alkuvuosina.

—Puurakentaminen kiinnostaa Kruunuasuntoja vaihtoehtoisena toteutustapana. Mikäli saamme nyt Turusta hyviä kokemuksia, aiomme jatkossakin rakentaa puukerrostaloja, Saarinen sanoo.

Kruunuasuntojen taloja ei rakenneta kokonaisista puumoduuleista, vaan yksittäisistä puuelementeistä, mikä mahdollisti vapaammat kädet asuntojen suunnitteluun.

Puuelementit on suunnitellut, toimittanut ja asentanut VVR Wood. Kaikki elementit valmistetaan kotimaisesta puuraaka-aineesta VVR Woodin tehtaalla Heinolassa kuivissa olosuhteissa. Elementtien valmistuksessa on hyödynnetty modernia 3D-suunnittelua ja CNC-työstöä. Näin pystytään varmistamaan elementtien mittatarkkuus ja nopea asennus.

Suurin osa rakennusten hiilijalanjäljestä syntyy asumisen aikana

Ympäristöministeriön tavoitteena on se, että rakennusten hiilijalanjälki otettaisiin huomioon rakentamisen säädöksissä 2020-luvun puoliväliin mennessä.

Petri Saarisen mukaan kiinteistöjen ympäristöasioita tulee tarkastella laajasti. Rakennusmateriaalien ekologisuus on tärkeää, mutta pelkästään se ei riitä.

— Suurin osa kiinteistön hiilijalanjäljestä syntyy käytön aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa asumisen aikaista energiankäyttöä, kuten asuntojen lämmitystä ja vedenkulutusta. Kruunuasunnot on ollut pitkään mukana valtakunnallisessa vuokratalojen energiatehokkuussopimuksessa ja pienennämme päästöjämme monella taholla.

Linnanfältin puukerrostaloon tulee edistyksellinen aurinkokatto. Kyseessä on uusi suomalaiskeksintö, jossa kattoon on sisällytetty aurinkoenergiaa kerääviä ohutkalvopaneeleja. Katon tuottama puhdas energia hyödynnetään kiinteistösähköön ja käyttöveden lämmittämiseen.

Taloon tulee ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmä. Käytännössä asuntojen tuloilmaa lämmitetään poistoilmasta kerätyllä lämmöllä – näin ei tuoteta lämpöä harakoille. Taloon tulee myös etäohjattava lämpötilanseurantajärjestelmä, jonka avulla asuntokohtaisia lämpötiloja optimoidaan talon ominaisuuksien ja sääennusteiden mukaan.

Asukkaita kannustetaan säästämään vettä siten, että vedestä laskutetaan pelkästään kulutuksen mukaan. Asuntoihin asennetaan laadukkaat digitaaliset näytöt, joista asukas voi seurata omaa kulutustaan reaaliajassa. Asukkaita innostetaan vihreämpään arkeen myös liikkumisessa, sillä pysäköintihalliin tulee 2 sähköautojen latauspistettä.

Raitiokuja 4 on hyvä esimerkki Kruunuasuntojen pitkäjänteisestä työstä kiinteistöjen energiankäytön vähentämiseksi. Yrityksen projektipäällikkö on saanut työstä tunnustuksena jopa tasavallan presidentin Leijona-ansiomerkin vuonna 2015.

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan lisää aiheesta lehdistötilaisuuteemme 22.11!

Lataa lehtikuvat täältä.

Lisätietoja:

Petri Saarinen
Kiinteistöjohtaja, Kruunuasunnot
puh. 040 540 6141
petri.saarinen@kruunuasunnot.fi

Seppo Kalliola
Vastaava työnjohtaja, NCC
puh. 050 517 7080
seppo.kalliola@ncc.fi

Jari Granqvist
Työpäällikkö, NCC
puh. 050 439 9919
jari.granqvist@ncc.fi

Tero Vesanen
Toimitusjohtaja, VVR Wood
puh. 050 349 1354
tero.vesanen@vvr.fi

Viestintä:
Marianne Minkkinen
Viestintäassistentti, Kruunuasunnot
puh. 050 542 6008
marianne.minkkinen@kruunuasunnot.fi

 

Kruunuasunnot: Rakennutamme, vuokraamme ja kehitämme laadukkaita asuntoja 19 paikkakunnalla ympäri Suomen, aina Raaseporista Sodankylään. Asuntoja on yhteensä noin 2300, joista Kruunuasunnot omistaa noin 1900. Viime vuosina olemme toteuttaneet uudistuotantoa Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Sodankylässä ja Rovaniemellä. Toimintaan kuuluu myös asuntojen vuokrauksen ja hallinnoinnin palveluiden tuottamista.
 
NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjoismaissa. Sen liikevaihto vuonna 2018 oli lähes 5,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 16 500.  NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.

VVR Wood: Toimitamme puukerrostaloja ympäri Suomen ja pohjoismaisille vientimarkkinoille. Erityisosaamistamme ovat kilpailukykyiset ja ekotehokkaat puupohjaiset ratkaisut puukerrostaloihin sekä muun muassa tila-, välipohja- ja kattoelementit sekä täydentävät rakenteet. Kaiken minkä valmistamme, myös suunnittelemme, asennamme ja urakoimme. Olemme aidosti mukana puurakentamisessa. VVR Wood on yksi puurakentamisen edelläkävijöistä Suomessa.

Avainsanat: , , , , , .