Kiinteistötaideperinne jatkuu: Turun uusiin kerrostaloihin saadaan upeat maalaukset

Joona Huotari on maalannut Kruunuasuntojen taloihin vuosien mittaan yli 100 teosta. Kuva: Marianne Minkkinen

 

Turun Linnanfälttiin valmistuviin 4 puukerrostaloon saadaan upeat taideteokset ilahduttamaan asukkaiden arkea. Turkulainen taiteilija Joona Huotari maalaa porraskäytävien seiniin käsin maisemia, joiden aiheina ovat vuodenajat.

— Porraskäytävien maalaaminen on palkitsevaa, sillä talot profiloituvat maalausten mukaan. Jos asukkaalle tulee vieraita kylään, hän voi sanoa, että olet oikeassa rapussa, kun näet kesäisen maiseman seinässä, Huotari kertoo.

Huotari on hakenut teosten esikuvat Turun eri kaupunginosista. Ensimmäisen talon rappuun tulee koko seinän korkuinen maalaus kesäiseltä Lausteelta.

— Lauste on todella upeaa aluetta. Yleensä siitä ei tule turkulaisille positiivisia mielleyhtymiä, siksi minun mielestäni onkin hieno ajatus, että nyt tuodaan sen kaunista puolta esille.

Toiseen taloon saadaan syksyinen maisema Lonttiselta ja keväällä 2021 valmistuviin taloihin talviset ja keväiset kuvat Luolavuoresta.

(juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Huotari käyttää maalaamiseen samoja remonttimaaleja, joilla talojen muutkin sisäseinät on maalattu. Kuva: Marianne Minkkinen
Pohjaväri maalataan telalla ja sen jälkeen aletaan hahmotella kuvaa isoilla pensseleillä. Kuva: Marianne Minkkinen
Mitä pidemmälle työ etenee, sitä pienempiin pensseleihin siirrytään. Kuva: Marianne Minkkinen

 

— Jos vertaa porraskäytävien maalaamista tavallisten taulujen maalaamiseen, suurin haaste tässä on se, että remonttimaalit kuivuvat todella nopeasti. Sen takia on suunniteltava tarkkaan etukäteen, mitä kohtia maalaa ja missä järjestyksessä. Isoilla pinnoilla on oltava nopea ja järjestelmällinen, Huotari sanoo.

Tehokeinona Huotari käyttää maalin joukkoon lisättävää lakkaa, jolla saa taivaan kiiltämään kauniisti.

Yhden porraskäytävämaalauksen tekoon menee 6—7 päivää. Teos säilyy kauniina vuosikymmenten ajan.

— Maalaus ei lähde kulumaan, koska materiaalit on valittu huolella ja maalaan kuviin useita maalikerroksia päällekkäin. Asukkaat arvostavat taideseiniä ja varovat kolhimasta niitä, kun he kulkevat porraskäytävissä, Huotari sanoo.

Näin kiinteistötaide ehkäisee omalta osaltaan porraskäytävien kulumista ja vähentää samalla kunnossapitokustannuksia.

(juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Laustetta kuvaava maalaus on koko seinän korkuinen. Tarkkanäköiset huomaavat kuvasta frisbeegolfin harrastajan. Kuva: Joona Huotari
Porraskäytäviin maalataan myös pienempiä yksityiskohtakuvia. Kuva: Joona Huotari

 

Huotari on maalannut Kruunuasunnoille yli 100 maalausta eri puolille Suomea yhdessä Jussi Lepistön ja Juha Wellingin kanssa. Muun muassa Tampereen Turtolan lentokoneaiheiset maalaukset ja Kirkkonummen Upinniemen luontoaiheiset maalaukset ovat heidän käsialaansa.

Nykyään lähes jokaisessa Kruunuasuntojen talossa on jokin talon persoonaa kuvaava taideteos, joko sisällä tai ulkona. Huotarin, Lepistön ja Wellingin lisäksi teoksia ovat toteuttaneet muun muassa arkkitehdit. Seinien lisäksi on koristeltu ikkunoita, muuntamoita, pihojen leikkialueita ja talojen päätyjä. Materiaalit vaihtelevat maalista valokuvatulosteisiin, lasiin ja peltiin.

Lue lisää Kruunuasuntojen kiinteistötaiteesta täältä.

— Pidän eniten juuri porraskäytävien maalaamisesta, sillä tämä on palkitsevaa työtä, Huotari kertoo. Kuva: Marianne Minkkinen
Avainsanat: , , .