Kiinteistöjohtaja Juhani Solkinen jäi eläkkeelle

Kiinteistöjohtajan työt ovat kuljettaneet Juhani Solkista ympäri Suomen. Kruunuasuntojen pohjoisin kohde sijaitsee Sodankylässä.

 

”Tiimit luodaan huumorin avulla”, tietää Kruunuasuntojen eläköitynyt kiinteistöjohtaja Juhani Solkinen. Hän puhuu liki 50 vuoden kokemuksella, joka on kertynyt kiinteistöalan erilaisten projektiryhmien vetämisestä.

Tyypillisesti projektiryhmässä on 5—10 henkeä, jotka tulevat eri yrityksistä. Solkisen mukaan yksi mielenkiintoisimmista tehtävistä on saada nämä henkilöt innostumaan asiasta ja työskentelemään samaan maaliin. Huumorilla hitsataan porukka yhteen.

”Yhteishenki luodaan jollakin aivan muulla kuin vakavaotsaisella tekemisellä. Heti projektin alussa pitää lukea, minkälaisia ihmisiä ryhmässä on mukana ja minkälaista johtamista he tiimissä kaipaavat. On minun tiimeissäni ollut myös täysin huumorintajuttomia henkilöitä, mutta kyllä hekin jo puolen vuoden jälkeen ovat alkaneet hymyillä”, Solkinen sanoo pilke silmäkulmassa.

Huumorin käyttäminen ei tarkoita sitä, etteikö töitä tehtäisi vakavissaan tai tosissaan.

Työyhteisöjen ilmapiirin nostattajan lisäksi Solkinen tunnetaan valtavasta tietomäärästään, jonka hän on vuosien aikana kerryttänyt. Kysyipä Solkiselta mitä tahansa rakennuttamiseen liittyvää, vastaus tulee heti.

Lautapojasta kiinteistöjohtajaksi

Solkisen ura alkoi vuonna 1964, kun hän pääsi kesätöihin rakennustyömaan lautapojaksi. Opiskeluiden jälkeen hän on ollut rakennuksilla valvojana, suunnittelijana ja työnjohtajana. Sen lisäksi hän työskenteli isännöitsijänä.

”Yhden kerran olen hakenut elämässäni töitä. Muuten työt ovat aina kävelleet eteen tai niihin on kysytty.”

Työuraan kuuluivat muun muassa kiinteistöjohtajan tehtävät Rautatieasunnot Oy:ssä. Mieleenpainuvin työ lienee työmaan valvonta Pasilan vanhalla asemalla, joka sittemmin purettiin pois nykyisen Triplan tieltä. Oman haasteensa toi se, että työmaan läpi kulki 660 junaa vuorokaudessa.

Kruunuasunnoille Solkinen tuli vuonna 2002. Silloin yritys oli vielä alkuvaiheessa ja taloon kaivattiin kehitysjohtajaa saattamaan vanhentunut kiinteistökanta kuntoon. Yrityksellä oli noin 5200 asuntoa, jotka kaipasivat korjausta. Sen lisäksi työtä oli raakamaan kaavoittamisessa, kiinteistöjen kehittämisessä, myymisessä ja kohteiden purkamisessa.

Haasteena oli se, ettei kiinteistöinvestointeja voitu rahoittaa muulla kuin itse hankitulla tulorahoituksella. Lainaa investointeihin ei saanut ottaa.

”Saimme kaikki tarpeelliset perusparannukset sekä kehitystyöt tehtyä, ja asunnot ovat nyt pääosin hyvässä iskussa. Onnistuimme siis siinä, mitä varten minut tänne palkattiin. Nykyään Kruunuasunnoilla on vajaa 1500 asuntoa ja useita uudiskohteita rakenteilla.”

Muutama vuosi sitten Solkisen nimike vaihdettiin kehitysjohtajasta kiinteistöjohtajaksi, kun vanhan kiinteistökannan kehitystyö oli saatu päätökseen.

Solkinen ei lopeta työntekoa kokonaan, vaikka jäikin eläkkeelle kiinteistöjohtajan työstä.

Eläkepäivillä maratonille

Solkinen jäi eläkkeelle nyt syyskuun alusta alkaen.

”Jäin eläkkeelle hyvillä mielin. Töitä on kyllä jatkossakin, sillä erilaisia projekteja on menossa ja tulossa”, Solkinen sanoo. Täysin hän ei siis ole jäämässä työelämästä pois.

Kalenteriin on kuitenkin luvassa enemmän tilaa omille harrastuksille.

”Ajattelin lenkkeillä enemmän, ja voi olla, että käyn vetämässä maratonin”, urheilua harrastava Solkinen sanoo. Kesäisin hän myös pyöräilee ja talvisin hiihtää.

”Lenkillä saa pään puhtaaksi, se on sellaista mielenterveysliikuntaa.”

Julkaistu kategoriassa Ajankohtaista.