Kierrätyksen ideointikilpailu tuotti uusia ajatuksia – lue vinkkimme kestävämpään arkeen

Järjestimme lokakuussa kierrätyksen ideointikilpailun Instagramissa ja Facebookissa. Saimme kilpailuun noin 120 vastausta, kiitos jokaiselle osallistuneelle! Alla esittelemme ideat, joita lähdemme työstämään eteenpäin.

Somettajien idea: Jaetaan asukkaille tietoa kierrätyksestä.

Toteutus: Koostamme paikkakuntakohtaiset lajitteluohjeet, joissa kerrotaan Kruunuasuntojen jätepisteiden lisäksi paikkakunnan muista kierrätysmahdollisuuksista, kuten ekopisteistä, lajittelukeskuksista ja hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksistä. Vinkkaamme mahdollisuuksien mukaan myös kiertävistä jäteautoista. Jaamme lajitteluohjeita asukassivuillemme, porraskäytävänäytöille ja porraskäytävien ilmoitustauluille ensi kevään aikana.

Somettajien idea: Lisätään jätepisteiden lajitteluastioita.

Toteutus: Olemme alkaneet lisätä muovinkeräysastioita jätepisteille viime vuosina. Muovinkeräys lisätään kaikille lopuillekin taloille, mikäli paikalliset jätehuoltoyhtiöt pystyvät keräämään muovijätettä erikseen. Näin ei valitettavasti ole ollut jokaisella paikkakunnalla tähän mennessä, mutta jätelain vuoden 2021 tiukennusten myötä asiaan on odotettavissa parannusta.

Somettajien idea: Pidetään kierrätyskilpailu eri talojen kesken.

Toteutus: Eri talojen asukkaiden kierrättämisintoa on vaikea vertailla, koska joka talossa on eri määrä asukkaita ja jäteastioita. Siksi keksimme järjestää hieman toisenlaisen kilpailun: Toukokuun Avaimet-lehden liitteeksi on tulossa tietokilpailu kierrättämisestä. Parhaat palkitaan!

Somettajien idea: Pidetään asukkaiden omia kirpputoreja.

Toteutus: Kannustamme ehdottomasti kirpputorien pitämiseen. Ilmoitustauluja saa vapaasti käyttää omien ilmoitusten jättämiseen. Facebookissa kannattaa hyödyntää mahdollisten talokohtaisten ryhmien lisäksi eri paikkakuntien yleiset kirpputoriryhmät, joita löytää hakusanoilla ”roskalava”, ”osta myy”, ”kirppis” tai ”kirpputori”. Käytettyä tavaraa voi myydä myös esimerkiksi Tori.fi:ssä, Vahankaytetty.fi:ssä tai Emmy.fi:ssä.

Jos haluaisit pitää pihalla kirpputoritapahtuman ja sen järjestäminen yksin tuntuu hankalalta, voit pyytää avuksi asukastoimikuntaa.

Moni toivoi kierrätyspisteen perustamista porraskäytävään. Valitettavasti sellaisia ei voida järjestää paloturvallisuussääntöjen takia, sillä porraskäytävissä olevat tavarat hidastavat poistumista vaaratilanteissa ja lisäävät palavan materiaalin määrää.

Erilaiset digitaaliset ruokahävikkiryhmät, kimppakyytiryhmät ja naapuriapuryhmät saivat myös kannatusta. Näitä löytyy valmiina Facebookista, minkä lisäksi suosittelemme kokeilemaan ilmaista Nappi Naapuri -sovellusta!

+ vinkki: Tiesitkö, että monella kirjastolla on runsas lainatavaravalikoima? Sieltä voit löytää lautapelejä, urheiluvälineitä ja jopa porakoneita. Osassa kirjastoista voi ommella ompelukoneella tai vaikka soittaa pianolla. Tutustu oman kirjastosi tarjontaan kirjastosi verkkosivuilla.

Avainsanat: .