Asuntojen viilentäminen helteellä

Hellekelit ovat aiheuttaneet sen, että asunnoissa saattaa olla kuuma. Tämän vuoksi laitamme talojen poistoilmapuhaltimet öiksi täydelle teholle koko hellejakson ajaksi. Asukkaat voivat hillitä kotiensa lämpötilan nousua myös itse.

Ikkunat

Suora, ikkunoihin osuva auringonpaiste lämmittää asuntoa voimakkaasti. Käytä sälekaihtimia tai suojaa ikkunat verhoilla auringonpaisteen ajaksi.

Tuulettaminen

Jos mahdollista, suosi tuulettamisessa ristivetoa. Älä kuitenkaan tuuleta porraskäytävään. Tuuletus viilentää tehokkaimmin silloin, kun avaat ikkunat varjon puolelta illalla tai yöllä. Jos käytät tuuletinta, sen vaikutusta voi tehostaa laittamalla tuulettimen eteen suuren kulhollisen jääpaloja.

Lasitettu parveke

Jos sinulla on lasitettu parveke, avaa lasit päivien ajaksi, sillä kiinniollessaan ne lämmittävät tehokkaasti parveketta ja sitä kautta myös asunnon sisätiloja.

Korvausilma- ja poistoilmaventtiilit

Varmista, että asunnon korvausilma- ja poistoilmaventtiilit toimivat oikein eikä niitä ole peitetty verhoilla tai kalusteilla. Puhdista likaantuneet venttiilit pesemällä ne miedolla pesuaineseoksella, pyyhkimällä kostealla liinalla päältä päin tai imuroimalla. Pese liesikuvun rasvasuodatin astianpesukoneessa tai käsin tiskaamalla. Käsin tiskatessa voit käyttää apuna höyryävän kuumaa vettä ja ruokasoodaa, jotka irrottavat likaa tehokkaasti ilman hankausta. Huuhtele suodatin ja anna sen kuivua ennen paikalleen asettamista.

Korvausilmaventtiilit sijaitsevat usein ikkunoiden yläreunassa, asunnon ulkoseinän yläosassa tai lämpöpatterin takana seinässä.

Poistoilmaventtiilit löytyvät keittiöstä, kylpyhuoneesta ja vaatehuoneesta. Asunnoissa, joissa on oma ilmanvaihtokone, ilmanvaihtoa säädetään liesikuvusta.

Sähkölaitteet

Vältä mahdollisuuksien mukaan uunin ja muiden lämpötilaa nostavien sähkölaitteiden käyttöä. Myös saunominen nostaa asunnon lämpötilaa.

Julkaistu kategoriassa Ajankohtaista.