Asukashaastattelu: Minttu Tamski viihtyy perheineen Mikkelin historiallisella kasarmialueella

Teksti Marianne Minkkinen
Kuvat Minttu Tamski

Ruokapöydän pitkälle penkille mahtuu koko perhe: vasemmalta Niilo Oranen, Leevi Oranen sylissään Myllylä-kissa, Aapo Oranen, Nooa Oranen ja Minttu Tamski sylissään Nona-kissa.

 

Minttu Tamski asuu perheineen Mikkelin vanhalla kasarmialueella Kruunuasuntojen puurivitalossa. Koristeellinen talo rakennettiin vuonna 1881 Suomen sotaväen tarkk’ampujapataljoonan käyttöön, ja sittemmin se on palvellut muun muassa Suomen puolustusvoimia. Tänä päivänä talossa on persoonallisia vuokra-asuntoja.

— Täällä on säilytetty kauniisti kaikki vanha. Kotona saa polttaa puita pystyuunissa ja vieraat ihastelevat aina huonekorkeutta, joka on 3,8 metriä. Keittiö ja kylpyhuone ovat kuitenkin modernit. Tämä on meille ihan täydellinen koti, maalaisasunto keskellä kaupunkia, reilut 2 vuotta talossa asunut Tamski sanoo.

Tamskin vanhemmat olivat muuttaneet taloon jo aiemmin, yli 3 vuotta sitten. Silloin Tamski ja hänen miehensä Aapo Oranen ihastuivat paikkaan ensimmäisen kerran. Vajaan vuoden odottamisen jälkeen heille vapautui viereinen asunto, josta he pääsivät tekemään kotia itselleen sekä lapsille Leevi, Niilo ja Nooa Oraselle.

— Talossa riittää elämää, kun lapset ovat kotona. Naapuruudesta vanhempien kanssa on ollut paljon hyötyä lastenhoidossa, Tamski kertoo.

Lapset viihtyvät pihapiirin nurmikentillä, missä he pelaavat jalkapalloa ja leikkivät intiaaneja samanikäisten naapurinlasten kanssa. Koko perheen voimin käydään usein läheisellä Urpolan luontopolulla, jalkapallokentillä ja uimarannoilla.

— Lempipaikkani kotona ovat ulkoportaamme, joiden vieressä kasvaa valtava sireenipuu. Istun usein portailla ilta-auringossa ja juon kahvia. Siinä on ihana hengähtää, Tamski sanoo.

 

Helppoa asumista

Tamskin omina lapsuusvuosina perhe muutti moneen kertaan Mikkelin sisällä. Kodit olivat aina kerrostaloissa, sillä 1990-luvun laman myötä vanhemmille oli tullut omistuskammo eivätkä he halunneet ostaa omakotitaloa. Tamski kertoo omaksuneensa heiltä saman ajatusmaailman.

— Maksan mielelläni siitä, että voin soittaa huoltoon, jos jokin ei toimi. Koen vuokra-asumisen myös turvallisemmaksi. Kulut jakautuvat tasaisemmin eivätkä rahat mene yllättäviin korjauksiin.

Koti on paikka, jossa voi paitsi viettää aikaa perheen kesken, myös tehdä töitä ja sisustaa. Toimistotöitä Tamski tekee mieluiten olohuoneessa Alvar Aallon tuolissa istuen.

— Rakastan sitä tuolia. Siinä on hyvä istua ja siitä voi katsella välillä ulos.

Tamski työskentelee Mikkelin kaupungin kulttuurintuottajana ja järjestää lastentapahtumia. Sen lisäksi hän on mukana mainos- ja lyhytelokuvaproduktioissa sekä esittävän taiteen kollektiivissa Kaukasuksessa, jonka toimisto sijaitsee naapurissa. Aapo Oranen puolestaan on näyttelijä.

Koronatilanteen takia Tamski ja Oranen joutuivat usean kuukauden pakkolomalle, ennen kuin työt alkoivat uudestaan elo-syyskuussa. Kotona oleminen ei kyllästyttänyt kumpaakaan.

— Tämä on niin viihtyisä paikka, kun on luonto ja puisto vieressä. Tässä on helppo olla.

Kodin sisustustyyliä Tamski kuvailee maalaisromanttisen ja bohon sekoitukseksi. Hän pitää valoisuudesta, minkä vuoksi kotona on paljon valkoista ja vaaleita pintoja. Luonnonvaloa tulee isoista ikkunoista, joiden ikkunalaudat ovat kissojen Nonan ja Myllylän vakipaikkoja lintujen seuraamiseen.

Aapo Oranen viihtyy sohvalla ja Minttu Tamski Alvar Aallon sinisellä nojatuolilla. Myllylä-kissan lempipaikka puolestaan on ikkunalauta, josta voi tarkkailla pihapiirin lintuja.
Matot saavat kyytiä Nonan leikkihetkessä.
Palavien puiden ritinä luo lämpöä ja tunnelmaa.

 

Naapurit auttavat toisiaan

Tavallisina vuosina vanhalla kasarmialueella riittää nähtävää. Jalkaväkimuseo, kahvila ja Museoiden yö -tapahtuma houkuttelevat kävijöitä, kun taas musiikinystäviä hellitään puistossa pidettävillä konserteilla. Joulun alla Puolustusvoimat sytyttää valot puiston kuuseen. Samassa yhteydessä Kruunuasuntojen asukkaat ovat pitäneet omia puurojuhliaan.

— Ne naapurit, ketkä pitävät yhteisöllisyydestä, ovat tulleet todella tutuiksi. Meillä on myös yhteinen Facebook-ryhmä, jossa autamme toisiamme. Jos vaikka lumilapio on hukassa, siellä osataan kertoa, mistä se löytyy.

Toissatalvena Mikkeliin saatiin paljon lunta, ja sitä Tamski toivoo myös tälle vuodelle.

— Kasarmialueella on niin kaunista, kun lumi kimmeltää vanhoissa koivuissa. Tämä on kuin talven ihmemaa.

Vanhan kasarmialueen naapurusto innostui tekemään yhdessä lumiukkoja talvella 2019.

 

Lue lisää marraskuun Avaimet-asiakaslehdestä.

Julkaistu kategoriassa Ajankohtaista.